aandachtsgebieden
Ervaring en visie
Mijn keuze voor de studierichting Algemene Sociale Wetenschappen zegt iets over mijn brede interesse voor alles wat zich afspeelt in de samenleving en wat te maken heeft met hoe mensen met elkaar leven en werken.
Vanaf het begin van mijn loopbaan heb ik mij vooral gericht op jeugdhulpverlening, een sector die ik door en door ken en waar ik van hou. De herinrichting van de Jeugdzorg is een uitdaging voor het veld. De transitie van de Jeugdzorg, waarbij de financiering niet meer een provinciale maar gemeentelijke verantwoordelijkheid is, biedt kansen om afstemming en efficiëntie te bewerkstelligen. De transformatie naar goede zorg voor die kinderen die het nodig hebben, georganiseerd door een laagdrempelige instantie met minder bureaucratie zal nog heel wat voeten in aarde hebben. 'Eén gezin, één plan' is een mooie visie, maar de implementatie van deze werkwijze is nog niet waar het zijn moet. Hier wil ik graag mijn bijdrage aan leveren.
De afgelopen jaren heb ik tevens ervaring opgedaan in andere gebieden van de zorg. Zo heb ik brede kennis over de psychiatrie en de zogenaamde 'grote stadsproblematiek' , zoals dakloosheid, huiselijk geweld, probleemwijken, woonoverlast, multiculturele aspecten, veelplegers, ISD, reclassering, drugsgebruik, veiligheidshuis, etcetera. Onderwerpen die niet exclusief zijn voor de grote steden, maar waar dit zich wel vaak in hogere concentratie afspeelt, waardoor beleid noodzakelijk is.
Behalve werken in non-profit organisaties heb ik inmiddels veel ervaring opgedaan in het (samen) werken met gemeentelijke diensten. De politieke aspecten zijn mij daarbij zeker opgevallen en ik vind het een uitdaging om mij hierin te bewegen.
De komende jaren verandert er veel in het sociaal domein. Gemeenten krijgen door de overheveling van de jeugdzorg en Passend Onderwijs nieuwe taken en bevoegdheden.
Ook de decentralisatie van de AWBZ functies begeleiding en persoonlijke verzorging naar de Wmo en de uitvoering van de Participatiewet zorgt voor een uitbreiding van het gemeentelijke takenpakket.
Dit biedt zeker mogelijkheden de hulp en zorg daar aan te bieden waar het nodig is en de eigen kracht van mensen te benutten. Ik zou graag een rol spelen bij de herinrichting van dit sociale domein.
Binnen bedrijven (profit) is eveneens met regelmaat behoefte aan ondersteuning van personeel bij veranderingsprocessen of een meer mensgerichte benadering van reorganisaties. Door gebruik te maken van draagvlak op de werkvloer, zullen reorganisaties minder stroef verlopen. Neefjes Interim Management kan op dit gebied procesbegeleiding of coaching te bieden.